ACİL DURUM EKİPLERİ
Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi
(1) İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar;
a) Arama, kurtarma ve tahliye,
b) Yangınla mücadele,
konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.
(2) İşveren, ilkyardım konusunda 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği esaslarına göre destek elemanı görevlendirir.
(3) Her konu için birden fazla çalışanın görevlendirilmesi gereken işyerlerinde bu çalışanlar konularına göre ekipler halinde koordineli olarak görev yapar. Her ekipte bir ekip başı bulunur.
(4) İşveren tarafından acil durumlarda ekipler arası gerekli koordinasyonu sağlamak üzere çalışanları arasından bir sorumlu görevlendirilir.
(5) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü yerine getirmek üzere bir kişi görevlendirilmesi yeterlidir.
Bursa Osgb Firmaları olarak acil durumlarda belirlenecek ekibe en uygun olan çalışanın belirlenmesinde sizlere yardımcı olacaktır.
EKİPLERİN GÖREVLERİ
Söndürme Ekibi :
Yangın yerinin çevresinde gereken tertibatı alır, yangını söndürmeye veya genişlemesini önlemeye çalışırlar.
Söndürme ekibinde görevli personel hangi yangında, hangi tip söndürme cihaz ve yöntemini kullanılacağını bilmelidir.
Bütün personel, yangın söndürme cihazlarını kullanmayı bilmelidir.
Dumandan zehirlenmemek için sık sık dışarıya çıkılarak temiz hava alınmalıdır.
Söndürme ekibinde görevli personel, ikişer kişilik gruplar halinde eşleştirilerek yangın bölgesine sokulacaktır. Bu iki kişi yangını söndürürken aynı zamanda birbirlerini kollayarak yaralanma, yanma, dumandan boğulma ve zehirlenmeye karşı birbirlerine sahip çıkacaklardır.
Söndürme personeli; zaman zaman birbirlerini de ıslatarak, elbiselerinin kavrulmasını ve dolayısıyla ani tutuşmaları önleyeceklerdir.
Arama, kurtarma ve tahliye ekibi:
Acil durum özelliğine göre ilgili planları uygulayarak, Varsa önce tehlike altındaki kişileri kurtarırlar, daha sonra yangında ilk kurtarılacaklar listesinde belirtilen evrak ve malzemelere ulaşma, en kısa sürede ortamdan uzaklaştırma ve ilk yardım ekibinin bulunduğu güvenli alana taşımakla görevlidir. Evrak ve dosyaları orada bulunanların da yardımı ile ve ekip başkanlarının nezareti altında mümkünse çuvallara ve torbalara koyarak boşaltılmaya hazır hale getirirler. Çuval ve torbalar, işyeri yetkililerinin lüzum görmesi halinde işyerinin henüz yanma tehlikesi olmayan kısımlarına taşınır.
Kurtarmada birinci öncelik İNSANDIR. Yangın bölgesinde yaralanmış, yanmış, boğulmuş, zehirlenmiş, baygın veya ölü durumda insan bulunabilir. Öncelikle bunlar kurtarılarak ilk yardım ekibine teslim edilecektir.
İkinci öncelik, yangın yerinde (varsa) yangının büyümesine neden olacak, çalışmalara engel olacak ve tutuştuğu takdirde çalışanlara zarar verecek patlayıcı madde, alkol, tiner, LPG tüpleri gibi yanıcı maddeler uzaklaştırılarak koruma ekibine teslim edilecektir.
Yukarıda yazılı maddeler yerine getirildikten sonra diğer malzemeler üzerindeki etiketlerdeki öncelik sırasına göre kurtarılarak koruma ekibine teslim edilecektir.
Kurtarma ekibinde görev alacak personel, yaralı taşıma usullerini bilecek ve söndürme ekibinde olduğu gibi ikişerli olarak görevlendirilecektir.
Koruma Ekibi :
Boşaltılan eşya ve evrakı, güvenlik güçleri veya kurum yetkililerinin göstereceği bir yerde muhafaza altına alır ve yangın söndürüldükten sonra ilgililere teslim ederler;
Çevre emniyetini alarak işi olmayanları bölgeye sokmayacaktır.
Şüpheli şahısları yakalayacaktır.
İtfaiye araçlarının geçeceği yolları açık bulunduracaktır.
Yağmacılık, hırsızlık ve kargaşaya engel olacaktır.
Yangından kurtarılan malzemeleri emniyete alacaktır.
Toplanma bölgesinde sayım yapacaktır.
İlk Yardım Ekibi :
Yaralanan veya hastalananlar için ilk yardım hizmeti verirler.
İlk müdahaleyi yapacaklardır.
İlk yardım ekibi, sertifikalı ilkyardım eğitimi almış kişilerden oluşturulacaktır.
Ulaştırma Ekibi :
Ulaştırma ekibinde görevli olan şoförler; yaralıları en yakın hastanelere ulaştırmakla görevlidir.
Enerji Kaynakları Müdahale Ekibi :
Enerji kaynakları müdahale ekibinde görevli olan kişiler; acil durum bölgesine giden elektrik, doğalgaz ve tehlikeli kimyasal hatlarını kesmekle, su motorlarını devreye almak ile görevlidir.
ACİL DURUM PLANLARI
Acil durumlarda personelin yapması gerekenler kaza-sağlık olayları, elektrik çarpması, sızıntı-dökülme, deprem, yangın ve sabotaj ve acil durum planlarında belirtilmiştir. Tüm çalışanlar bu planlara uymakla yükümlüdür.
TATBİKATLAR
Hazırlanan acil durum planının uygulama adımlarının düzenli olarak takip edilebilmesi ve uygulanabilirliğinden emin olmak için işyerlerinde yılda en az bir defa olmak üzere tatbikat yapılır, denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler yapılır. Gerçekleştirilen tatbikatın tarihi, görülen eksiklikler ve bu eksiklikler doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri içeren tatbikat raporu hazırlanır. Gerçekleştirilen tatbikat neticesinde varsa aksayan yönler ve kazanılan deneyimlere göre acil durum planları gözden geçirilerek gerekli düzeltmeler yapılır. Birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezleri, iş hanlarındaki işyerlerinde tatbikatlar yönetimin koordinasyonu ile yürütülür.
Bursa Osgb Firmaları olarak her yıl düzenli olarak tatbikatlar yaptırılacaktır.
EĞİTİM
Acil durum müdahale ekiplerine görevleri ile ilgili sertifikalı eğitim verdirilmelidir. Ayrıca hangi söndürme cihaz ve aletlerin, hangi tür yangına karşı kullanılması gerektiğinde öğretilmelidir. İlk yardım ve kurtarma elemanlarına yaralanma veya hastalanma hallerinde en yakın sağlık kuruluşuna götürülünceye kadar hayat kurtarmak için nelerin yapılması gerektiği hususunda İlk Yardım Yönetmeliği kapsamında belirtildiği gibi Sağlık Bakanlığı’ndan izinli kuruluşlar tarafından ilk yardım eğitimi aldırılmalıdır.
ACİL DURUM TEÇHİZATI
Acil durumlarda kullanılmak üzere tespit edilmiş olan teçhizatlar acil durum teçhizat listesinde belirtilmeli ve yeterli miktarda temin edilmelidir.
Bu teçhizatların belirli aralıklarla faal durumda olduklarını kontrol etmek amacıyla bakım ve testleri yapılmalıdır. Bu teçhizatlar acil durum yerleşim planında gösterilmiş ve tüm çalışanlara duyurulmalıdır. (Örn; alarm sistemleri, yangın tüpleri, yangın hortumları, yangın hidrantları, yangın istasyonu pompaları, güç kaynakları, acil çıkış yolları-kapıları, gaz-elektrik ana vana veya şalterleri, ilk yardım teçhizatları, göz yıkama duşları vs.)
BURSA OSGB FİRMALARI OLARAK AŞAĞIDA BELİRTİLEN KURALLARA HARFİYEN UYULMASINI RİCA EDERİZ
DİKKAT!..
İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNERGELERİNE, YAZILI KURALLARA KESİNLİKLE UYUNUZ.
HER ÇALIŞAN KENDİ GÜVENLİĞİNDEN SORUMLUDUR.
HİÇBİR İŞİMİZ HAYATIMIZI TEHLİKEYE SOKACAK KADAR ÖNEMLİ DEĞİLDİR.
KAZAYA KAYNAKLIK EDEN TEHLİKELİ DURUMLARI ORTADAN KALDIRINIZ.
DİKKATLİ ÇALIŞ, KAZA GELİYORUM DER.
GÖRÜNMEZ KAZA SENİN GÖREMEDİĞİN VE İHMAL ETTİĞİNDİR.
GÜVENLİ İŞ, SAĞLIKLI İŞÇİ, UYGAR BİR ÜLKE DEMEKTİR.
O SENİ TOPRAKLAMADAN, SEN CİHAZINI TOPRAKLA.
ELEKTRİK ÇARPMALARINDA, KAZALININ DURUMUNA GÖRE YAPILACAK SUNİ SOLUNUM VE / VEYA KALP MASAJI HAYAT KURTARIR.
İŞ GÜVENLİĞİNİN BİTTİĞİ YERDE İLK YARDIM BAŞLAR
GÖREV, YETKİ VE BİLGİN DIŞINDA İŞ YAPMA.