Kategoriler

İşyeri Ortam Ölçümleri

Toz Ölçümü
Çalışma ortamındaki tozlar akciğer dokularına zarar verir ve çeşitli meslek hastalıklarına yol açar.Toz ölçümü, özellikle tozla ilgili meslek hastalıklarının önlenmesi bakımından en önemli unsurdur. İşyerlerinde tozla mücadelede doğru tedbirlerin alınması ve kişisel koruyucu donanımların seçiminin yapılabilmesi için, toz ölçümünün doğru ve yetkili kurum ya da kuruluşlar tarafından yapılması gerekmektedir.
İlgili Yasal Mevzuat
Tozla Mücadele Yönetmeliği
MADDE 8 – (1) İşveren, her türlü tozun meydana geldiği işyerlerinde 20/8/2013 tarihli ve 28741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Hijyeni ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla;
a) Risk değerlendirmesi sonucuna göre belirlenen periyodik aralıklarla toz ölçümlerinin yapılmasını,
b) İşyerinde çalışanların toz maruziyetinin bulunduğu koşullarda herhangi bir değişiklik olduğunda bu ölçümlerin tekrarlanmasını,
c) Ölçüm sonuçlarının, Ek-1’de belirtilen mesleki maruziyet sınır değerleri dikkate alınarak değerlendirilmesini,
ç) İşyerinde yapılacak denetimler için toz ölçümlerinin Genel Müdürlükçe ön yeterlik veya yeterlik belgesi verilen laboratuvarlarca yapılmasını sağlar.
Hizmet Kapsamımız
• İş Yeri Ortamı Toplam Tozların Konsantrasyonu Ölçümü
• İş Yeri Ortamı Solunabilir Tozların Konsantrasyonu Ölçümü
• Kişisel Toplam Tozların Konsantrasyonu Ölçümü
• Kişisel Solunabilir Tozların Konsantrasyonu Ölçümü
Gürültü Ölçümü
Çalışma ortamındaki gürültünün yüksek olması, çalışanı fizyolojik ve psikolojik yönden olumsuz etkiler, kalıcı işitme kaybına sebep olur ve iş verimini düşürür. Kişisel maruziyet süresine bağlı olarak ,kulak çınlaması, uğultu, baş ağrısı, asabilik,huzursuzluk, tansiyon yüksekliği ve tansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarında artış, stres ve strese bağlı diğer rahatsızlıklar ve hastalıkların tetiklenmesi, dikkat bozukluğu ve dikkat bozukluğuna bağlı iş kazaları riskini arttırmaktadır.
Gürültülü ortamlarda çalışanların gürültünün olumsuz etkisinden korunması ve buna bağlı oluşabilecek işitme kayıplarının önlenmesi için işyerlerinde gürültü ölçümlerinin yapılması gereklidir.
İlgili Yasal Mevzuat
Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik
MADDE 6 – (1) İşveren, çalışanların maruz kaldığı gürültü düzeyini, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde ele alır ve risk değerlendirmesi sonuçlarına göre gereken durumlarda gürültü ölçümleri yaptırarak maruziyeti belirler.
Hizmet Kapsamımız
• İş Yeri Ortamı Gürültü Ölçümleri
• Kişisel Gürültü Maruziyet Ölçümü

AYDINLATMA ÖLÇÜMÜ
İşyerlerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasında, görsel işlerin kolaylıkla yapılmasında ve uygun bir görüş alanı oluşturulmasında en önemli faktörlerden biri aydınlatmadır. Aydınlatma öncelikle, yapılan iş ve işlemlerde tüm detayın görülebilmesi için gereklidir.
Aydınlatma ; uygulanan kalite standartlarının gerektirdiği şekilde yapılması ve hata oranlarının azaltılmasını sağlamasının yanı sıra, iş kazalarının önlenmesinde de büyük bir etkisi bulunmaktadır.
İlgili Yasal Mevzuat
İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik
MADDE 5 – (1) İşveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için;
e) İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartlarını sağlar.
EK-1
Aydınlatma
22 – İşyerlerinin gün ışığıyla yeter derecede aydınlatılmış olması esastır. İşin konusu veya işyerinin inşa tarzı nedeniyle gün ışığından yeterince yararlanılamayan hallerde yahut gece çalışmalarında, suni ışıkla uygun ve yeterli aydınlatma sağlanır. İşyerlerinin aydınlatmasında TS EN 12464-1: 2013; TS EN 12464-1.2011: 2012; standartları esas alınır.
Hizmet Kapsamımız
• Aydınlatma Ölçümleri (Gündüz-Gece)

Termal Konfor Ölçümü

Termal konfor; çalışma ortamında, çalışanların büyük çoğunluğunun ısı, nem, hava akımı gibi iklim şartları açısından, gerek bedensel , gerekse zihinsel faaliyetlerini sürdürürken, belli bir rahatlık içinde bulunmasını ifade eder. Eğer çalışma ortamında termal konfor şartları yok ise, önce sıkıntı hissedilir daha sonra rahatsızlık duyulmaya başlanır. Hava sıcaklığı, nem, hava akım hızı, termal radyasyon, çalışma ortamında termal konforu etkileyen sebeplerdir. Bu faktörlerin insanın bünyesine uygun halde olmaması, insanın çalışma kapasitesini, iş verimini düşürür.
Termal konfor bileşenleri olan sıcaklık, bağıl nem, hava akış hızı ve radyan sıcaklık niceliklerinin aynı andaki etkisi, hissedilen sıcaklık yani efektif sıcaklık tanımını ortaya çıkarmıştır.Termal konfor ölçümlerinde; ısının çalışan üzerindeki baskısının tahmini yapılır ve değerlendirilir.
İlgili Yasal Mevzuat
İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik
MADDE 5 – (1) İşveren, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için;
e) İşyeri bina ve eklentilerinde yeterli aydınlatma, havalandırma ve termal konfor şartlarını sağlar
EK-1
Ortam sıcaklığı
19 – İşyerlerinde termal konfor şartlarının çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek şekilde olması esastır. Çalışılan ortamın sıcaklığının çalışma şekline ve çalışanların harcadıkları güce uygun olması sağlanır. Dinlenme, bekleme, soyunma yerleri, duş ve tuvaletler, yemekhaneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amaçlarına göre yeterli sıcaklıkta bulundurulur. Isıtma ve soğutma amacıyla kullanılan araçlar, çalışanı rahatsız etmeyecek ve kaza riski oluşturmayacak şekilde yerleştirilir, bakım ve kontrolleri yapılır. İşyerlerinde termal konfor şartlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde TS EN 27243 standardından yararlanılabilir.
Hizmet Kapsamımız
Termal Konfor Ölçümleri
• Isının Çalışan Üzerindeki Baskısının Tahmini “WGBGT”
• Termal Rahatlık için Şartların Belirlenmesi “PMV” ve “PPD”

Kişisel Solunabilir & Kişisel Toplam Tozların Konsantrasyonu

İş yerlerinde çeşitli işlemler sonucu oluşan ve havada askıya geçen tozları uzun süre soluyan işçilerde çeşitli akciğer hastalıkları görülebilmektedir. Tozların neden olduğu bu tür meslek hastalıklarının tümüne birden “pnömokonyoz” adı verilir.
Pnömokonyoz, hastalığa neden olan tozun cinsine göre adlandırılmaktadır. Pnömokonyoz, 0,2–5 µm boyutlarındaki alveollere ulaşan tozların orada birikmesi sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle, akciğer toz yükünün belirlenmesi, aslında, onun mineral içeriğinin belirlenmesi demektir. Akciğerde 10–30 gram toz birikmiş olan bir işçinin hiçbir şikâyeti olmayabileceği gibi, 3 gram kristal yapıda SiO2 tozu birikmesi ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kural olarak solunabilir tozlar, kristal yapıda SiO2 bakımından ne kadar zengin ise, hastalık yaratma riski de o denli fazla olarak kabul edilmektedir.
Kişisel Titreşim Maruziyeti ( El-Kol Titreşim Maruziyet Ölçümü)

Bir cisim belirli bir referans nokta etrafında salınım hareketi yapıyorsa bu salınım hareketini tanımlamak için kullanılan terim ‘’titreşim’’dir. Başka bir deyişle potansiyel enerjinin kinetik enerjiye, kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüşmesi olayına titreşim (vibrasyon) denir.
Endüstride birçok titreşim kaynağı vardır. Titreşim araç, gereç ve makinelerin çalışırken oluşturdukları salınım hareketi sonucu meydana gelir. Çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş araç ve gereçler genellikle titreşim oluştururlar. Endüstrideki titreşim kaynaklarının genellikle el ve el parmakları ile kollara ulaşan titreşimleri oluşturan titreşim kaynaklarıdır. Bunlar; taş kırma makinaları, kömür ve madencilikte kullanılan pnömatik çekiçler, ormancılıkta kullanılan taşınabilir testereler, patlatma ve rende makinalarıdır. Bu araçlar dönerek, vurarak veya hem dönerek hem de vurarak titreşirler. Tüm vücudun etkisi altında kaldığı titreşim kaynakları da traktör ve kamyon kullanımı, dokuma tezgahları, yol yapım, bakım, onarım makinaları ile özellikle çelik konstrüksiyonlu yapılarda titreşime sebep olan makine ve tezgahlardır.
Titreşimin insan Vücuduna Etkileri
•    Fiziksel ve Biyomekanik
•    Psikolojik ve Sensoryal
•    Fizyolojik
•    Patolojik Etkiler
Yukarıda bahsedilen etkiler birbiri ile sıkı şekilde ilgilidir. Titreşim özelliklerini oluşturan faktörlerden en önemlisi frekanstır. Titreşim tıbbi ve biyolojik etkisi büyük ölçüde şiddetine ve süresine bağlıdır. İnsan vücuduna belirgin etkisi olan vibrasyonun frekansı 1-1000 Hz arasındadır.
Titreşime neden olan el aletlerini kullanan kişilerde yapılan ölçümlerde el-kol-vücudun titreşim geçirme oranı 5 Hz de en yüksek olarak bulunmuştur. İkinci maksimum düzey ise 20 Hz ile 30 Hz arasındadır.
Titreşim enerjisi avuç içinden el-sırta, elden kola, koldan omuza geçerken güç kaybına uğrar. Bu hafifleme omuz eklemlerinde en çok olur. Vücudun mekanik titreşime gösterdiği reaksiyon komplike bir konu olup çok detaylı bilgi bulunmamaktadır fakat vücutta bazı doku yapılarının deformasyonu, solunum hızının artması, oksijen tüketiminin artmasına bağlı olarak enerji harcamasının artması, kalp atım sayısının artması buna bağlı olarak da kan basıncının artması (5 Hz frekanslı titreşime maruz kalan kişilerin %50’sinden fazlasında kan basıncında artma görülmektedir.), performanslar da gerileme, subjektif algılamada bozulma, merkezi sinir hücrelerinin fonksiyonlarında aksama görülmektedir. Ayrıca kanda glikoz ve glikojen konsantrasyonun da azalma olduğu bilinmektedir. Bu değişikliklerden çoğu titreşime maruziyetin başlangıcında yüksek iken daha sonra normale dönebilir.

Kimyasal Ölçümler

Çalışma ortamında çalışanların sağlık ve güvenlikleri için risk oluşturan çeşitli maddelerin varlığı ve etkilerinin saptanması, kontrol altına alınması amacıyla iç ortam gaz ve kimyasal ölçümleri yapılmalıdır. Özellikle Boya, kaynak işleri, çinko, demir, krom, kurşun vb. metallerin eritilmesi ve döküm işlemleri, PVC, plastik ve türevlerinin ısıl işlemleri, asit, solvent ve tahriş edici kimyasalların kullanıldığı işlerde ortama yayılan gazların uzun süreli solunması çeşitli meslek hastalıklarına neden olmaktadır. Solunan hava kalitesinin sürekli izlenerek, sonuçların mevzuatta belirtilen maruziyet sınır değerleri geçmesi durumunda gerekli önlem ve tedbirleri alarak meslek hastalığı riski azaltılabilmektedir.
VOC yani Uçucu Organik Bileşikler, oda sıcaklığında çok çabuk buharlaşma özelliği bulunan organik bileşiklerdir. Bazı VOC buharları insan sağlığı için zararlı olabilir, bu maddelerin uzun bir süre boyunca yüksek miktarlarda solunması insan sağlığını tehlikeye sokabilir, aynı zamanda doğadaki diğer canlı ve bitkilerinde yok olmasına sebebiyet verdiği bilimsel deneylerle ispatlanmıştır. Ayrıca hava içerisinde yüksek miktarda VOC bulunması patlayıcı bir karışımın meydana gelmesini sağlar.
İlgili Yasal Mevzuat
Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik
• MADDE 7 – h) İşveren, çalışanların sağlığı için risk oluşturabilecek kimyasal maddelerin düzenli olarak ölçümünün ve analizinin yapılmasını sağlar. İşyerinde çalışanların kimyasal maddelere maruziyetini etkileyebilecek koşullarda herhangi bir değişiklik olduğunda bu ölçümler tekrarlanır. Ölçüm sonuçları, bu yönetmelik eklerinde belirtilen mesleki maruziyet sınır değerleri dikkate alınarak değerlendirilir.
Kanserojen veya Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik
• MADDE 5 – (1) İşveren, 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde; kanserojen veya mutajen maddeleremaruziyet riski bulunan işlerde çalışanların; bu maddelere maruziyet türü, maruziyet düzeyi ve maruziyet süresini belirleyerek riskleri değerlendirir ve alınması gerekli sağlık ve güvenlik önlemlerini belirler
Hizmet Kapsamımız
•    VOC Ölçümleri (İş yeri ortamı ve Kişisel maruziyet)
•    Anlık Gaz Ölçümleri
Kişisel Gürültü Maruziyet Ölçümü

Gürültü; insanların işitme sağlığını ve duyusunu olumsuz yönde etkileyen fizyolojik ve psikolojik dengesini bozan, iş performansını azaltan,  çevrenin hoşluğunu ve sakinliğini azaltarak veya yok ederek niteliğini değiştiren, gelişigüzel bir spektruma sahip seslerden oluşan kirliliktir.
Gürültü Dozimetresi; bu dozimetreler genellikle gürültü etkisinde kalan kişinin kulağına yakın yerleştirilen bir mikrofondan kayıt yapan bir devreden ibarettir. Bu araçlar ölçüm süresince ortalama integre etkilenim derecesini veya zamanın fonksiyonu olarak etkilenimi verebilir.
Dozimetri bireye özel koşulları belirlediğinden özellikle tercih edilen yöntemdir. Alan örneklemesine göre etkilenim örneklemesi sağladığı için daha nitelikli sonuç vermektedir. (Mikrofonun etkilenen kişinin kulağına yakın olması gibi).

Termal Konfor Ölçümü ve Termal Konfor Haritası

İnsanlar genellikle beden iç ısısında değişikliklere neden olabilecek işyeri, genel çevre ya da iklim değişikliklerine pek dayanaklı değildirler. İklim değişikliklerinin yanı sıra, büyük ölçüde ısı yayan ocak ya da fırınlar karşısında çalışmak veya tam tersine soğuk iklim koşullarında ya da soğutulmuş tesislerde çalışmak gibi etkenler önemli ölçüde çalışma verimini etkilemektedir. Bu nedenle çalışanların rahat çalışabildikleri hava koşullarını iyi ayarlamak gerekmektedir.
•    İşyerlerinin hava koşullarını etkileyen faktörler;
•    Hava sıcaklığı
•    Ortam nemliliği hava hareketleri seklinde özetlenebilir.
İş Yeri Hava Kalitesi

Havanın doğal bileşiminin kirlenme seviyesi ile canlı sağlığı ve benzer etkiler arasındaki ilişkilerin kurulması ve birtakım önlemlerin alınması amacıyla Ortam VOC Ölçümleri yapılır. Bu ölçümler doğrudan solunan havada gerçekleştirildiği için, özel örnekleme ve analiz cihazlarına ve ekipmanlara ihtiyaç vardır.
İç ortam hava kirliliği günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli risklerden biri olarak kabul edilmektedir. Bina içerisinde kullanılan malzemelerden yüksek oranda emisyona sebep olan uçucu organik bileşikler bina içi hava kalitesi açısından önem taşımaktadır.
Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda uçucu organik bileşiklerin çeşitli solunum yolu hastalıkları ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olduğu belirlenmiştir. Uçucu organik bileşikler boya, cila, halı kaplama, yapay ahşap levhalar, bazı yalıtım malzemeleri, çeşitli dekorasyon malzemeleri gibi çok sayıda yapı malzemesi ve ev ürünleri endüstrisinde, mobilyalarda, ayrıca bazı temizleyici kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
Alanında uzman personellerimiz tarafından yapılan VOC ölçümleri, Laboratuvarımızda son teknoloji cihazlarımızla analiz edildikten sonra sonuçlar çalışanlarınız sağlığı için en kısa sürede rapor edilmektedir.

bursaosgbfirmalari.net olarak İş Sağlığı ve Güvenliği adına işyerlerine yaptırılabilinecek tüm Ölçümleri çözüm ortaklarımız ile  yaptırıyoruz.

Resim
Buttim Bursa Uluslararası Tekstil Ticaret Merkezi Altınova Fuar Cad. No:61 16090 Osmangazi/BURSA
(0266) 714 45 10
uzmananalizosgb@gmail.com
www.bursaosgbfirmalari.net ©
X
Whatsapp
Mail Gönder
Telefon