PERİYODİK SAĞLIK TETKİKLERİ
Çalışılacak olan iş yerinin sektörüne göre ,İş Yeri Hekiminin belirlediği çerçevede sağlık tetkikleri olarak , biyolojik, biyokimyasal, fizyolojik ve radyolojik ölçümler yapılmasını isteyebilmektedir.
Bu test ve ölçümler çalışanın uygun işçi çalıştırılması , çalışanda işe bağlı hastalıkların gelişme durumunun analizi gibi durumlar için İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatınca da zorunludur.
Genel Olarak : Akciğer Grafisi, İşitme Testi, Görme Testi, Kan Sayımı , İdrar Tahlili , Solunum Fonksiyon Testi ve Portör muayeneleri istenmektedir.,
BURSA OSGB FİRMALARI OLARAK HEM ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ ÖZEL HASTANELERDE HEM DE MOBİL SAĞLIK GEZİCİ ARAÇLARIMIZ İLE SAĞLIK TETKİKLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.
Sağlık Tetkikleri ;
AKCİĞER GRAFİSİ :
PA Akciğer Grafisi ( filmi ), göğüs duvarı ile ilgili birçok koşulu teşhis etmek için kullanılır; kemikleri ve akciğerler, kalp ve büyük damarlar da dahil olmak üzere göğüs boşluğunda bulunan yapıları da içerir. Pnömoni ve konjestif kalp yetmezliği göğüs grafisi ile konur. Göğüs radyografileri, işçilerin tozuna maruz kaldıkları madencilik gibi endüstrilerdeki işle ilgili akciğer hastalıklarını taramak için de kullanılır.
İş güvenliği kapsamında işçilerin 6 ayda bir kontrolden geçmeleri esnasında Akciğer grafisi de istenmektedir.
İŞİTME TESTİ (ODYOMETRİ):
Saf ses Odyometrisi :
Her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir. Hasta sesi duyduğu zaman elindeki butona basarak işaret verir. Böylece işittiği ses seviyesi belirlenmiş olur.
SOLUNUM FONKSİYON TESTİ (SFT) :
Solunum fonksiyon testleri laboratuarında; Akciğerlere giren ve çıkan hava volümü(hacmini) istirahatta, zorlu nefes alıp verme esnasında ve egzersizde ölçülür ve testi yapılan kişiden elde edilen değerler ile aynı yaşta, cinste, boyda kişilerden elde edilen değerlerle karşılaştırılır.
KAN TESTLERİ:
HEMOTOLOJİK TAHLİLLER BİYOKİMYA TAHLİLLERİ HEPATİT TAHLİLLERİ
• Hemogram (kan sayımı)
• Periferik yayma
• Sedimantasyon Kan şekeri (açlık, tokluk) , Üre,
Kreatinin, Kolesterol,
Trigliserit , HDL, LDL, AST (SGOT),
ALT (SGPT),Fosfor,
Kalsiyum , Total protein , Albumin ,
Ürik asit ,Total Bilirubin ,
Direk Bilirubin , Amilaz , CK , CK-MB ,
Sodyum , Potasyum , Klorür , Demir ,
Demir bağlama kapasitesi ,
ASO , CRP , RF • HbsAg
• Anti-Hbs
• Anti-HAV IgM
• HbeAg
• Anti-HBe
• Anti-HIV
• Anti-HCV
İDRAR TAHLİLLERİ
Tam idrar tahlili izlem ve tanı için kullanılır. Yapılan İdrar incelemesinde idrar yolu enfeksiyonu, böbrek hastalıkları ve ya diyabet gibi hastalıkları tespit etmek ve değerlendirmek için uygulanan yaygın bir laboratuvar testidir.Dışkıda gizli kan
İdrarda Hippürik Asit
İdrarda Fenol
İdrarda Kurşun
PORTÖR :Gıda sektörü çalışanları ile kreş ve yuvalarda görevli olanlarda portör testlerinin yapılması yasal bir zorunluluktur.
Gaita mikroskopisi ve gaitada parazit ve parazit yumurtası incelenmesi
Gaitada kültürü ve antibiyogramı
Boğaz kültürü
AŞILAR :
•
o TETANOZ
o HEPATİT B
BURSA OSGB FİRMALARI OLARAK YAPTIRDIĞIMIZ SAĞLIK TETKİK SONUÇLARINA GÖRE ÇALIŞANIN O İŞE UYGUN OLUP OLMADIĞINI İŞYERİ HEKİMİMİZ TARAFINDAN KARAR VERİLMEKTEDİR.
Mesleki sağlık taraması, işyerindeki risk faktörlerini değerlendirme sürecidir. İşe alım öncesi taramalar, işe alım sırasında devam eden taramalar veya tıbbi muayeneler içerebilir. Bunlar, işe asgari uygunluğu belirlemek için gereklidir. Bu taramalar, kan basıncından uyuşturucu testine kadar her şeyi içerir.
En yaygın mesleki sağlık taramalarından biri, teklif sonrası veya işe alım öncesi fiziksel muayenedir. Bu muayene, söz konusu işte herhangi bir madde bağımlılığı geçmişinin sorun olup olmadığını belirleyecektir. Ayrıca, potansiyel çalışan tarafından bilinmeyen herhangi bir büyük kronik hastalık veya bulaşıcı hastalık da olabilir. Bu muayene ayrıca, çalışanın belirli görevleri yerine getirirken tehlikeye atabileceği kalp sorunlarının olmadığından emin olmak için bir EKG veya göğüs röntgeni içerir.
Yaygın olarak kullanılan son tarama türü, güvenlik amacıyla veya çalışanların iş başındayken uyuşturucu kullanmadıklarını doğrulamak için yapılan rastgele uyuşturucu testleridir.
Mesleki Sağlık Tarama Rehberinden Kimler Geçer ?
Eğer iş arıyorsanız, potansiyel işvereninizin sizden mesleki sağlık taraması talep etmesi muhtemeldir.
Mesleki sağlık taramasının amacı, işyerindeki riskleri değerlendirmek ve herhangi bir çalışana zarar veya yaralanmaya neden olabilecek büyük risk faktörlerinin olmadığından emin olmaktır. Mesleki Sağlık Tarama Rehberi, işverenlerin hangi tür taramaları talep edebileceği, kimlerin taranması gerektiği ve bu taramaların ne zaman yapılabileceği hakkında ayrıntılar sağlar.
İş Sağlığı Taramasının Amacı Nedir?
mesleki sağlık taraması amacı
Sağlık tarama programları genellikle iş yerinde gerçekleştirilir ve tüm çalışanların mesleki sağlık taramasından geçmesi için federal bir gereklilik vardır. Bu taramalar işyerinde veya klinikte bir doktor tarafından yapılabilir. Taramayı işyerinizde yapma veya çalışanları tıbbi değerlendirme için yönlendirme kararı, işin doğası ve bir işverenin çalışanları hakkında sahip olduğu herhangi bir sağlık endişesi tarafından belirlenir.
Mesleki sağlık programınız, çalışanın güvenliği için doğrudan tehdit oluşturan sorunların yanı sıra daha dolaylı risklere yol açabilecek sorunları da ele almalıdır. Doğrudan riske örnek olarak ağır makinelerle çalışan ve görme yeteneğini sınırlayan bir rahatsızlığı olan çalışan verilebilir. Dolaylı riske örnek olarak uzun süre yetersiz ışıklandırılmış bir ortamda çalışan ve katarakt gibi ciddi göz sorunları yaşayan çalışan verilebilir .
Ancak çoğu durumda mesleki sağlık tarama planınız, iş gücünüzü etkileyen doğrudan ve yakın risklere odaklanmalıdır.
İş Sağlığı Taramalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mesleki sağlık taramasının nedeni genellikle sonuçlarda ne aradığınızı belirleyecektir. Genel şirket politikanız kan basıncı , kolesterol, görme testleri ve kalp atış hızı gibi belirli parametreleri belirleyebilir. Ancak şirketiniz ergonomik bir değerlendirmeden geçiyorsa, kas-iskelet sistemi risklerini de kontrol ediyor olacaksınız.
Mesleki sağlık taramanıza dahil edilebilecek standart testler şunlardır:
Bazı Ortak Testler
Sağlık taraması ortak testiKan basıncı kontrolleri; kolesterol ve trigliserit (lipit) seviyeleri; glikoz seviyeleri (kan şekeri olarak da adlandırılır ); idrarda protein; karaciğer fonksiyon testleri; kalp hızı; EKG (elektrokardiyogram); anemi taraması; işitme testleri; görme testleri; solunum cihazı tıbbi onayı, solunum koruması uygunluk testi ve solunum koruma cihazları için kalite güvence programları.
Bunlar, tüm çalışanların işlerini güvenli ve verimli bir şekilde yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmalarını sağlamak için mesleki sağlık tarama programınıza eklemeniz gereken asgari standartlardır.
Şirket politikanızın zorunlu kılabileceği standart taramalara ek olarak, bazı çalışma ortamlarında biyolojik veya kimyasal izleme programı kullanmayı da düşünmelisiniz. İşlerinde tehlikeli maddelere maruz kalan çalışanların genellikle benzersiz tıbbi ihtiyaçları vardır.
Kimyasal maruziyet, birçok kimyasal maruziyetle ilişkili olası uzun vadeli etkiler nedeniyle özellikle zorlu bir sorun oluşturabilir.
Kan basıncı kontrolleri; kolesterol ve trigliserit düzeyleri (lipidler); glikoz düzeyleri (kan şekeri olarak da adlandırılır); idrarda protein; karaciğer fonksiyon testleri; kalp hızı; EKG (elektrokardiyogram); anemi taraması; işitme testleri; görme testleri; solunum cihazı tıbbi izni, solunum koruması uygunluk testi ve solunum koruma cihazları için kalite güvence programları.
Bunlar, tüm çalışanların işlerini güvenli ve verimli bir şekilde yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olmalarını sağlamak için mesleki sağlık tarama programınıza eklemeniz gereken asgari standartlardır.
Şirket politikanızın zorunlu kılabileceği standart taramalara ek olarak, bazı çalışma ortamlarında biyolojik veya kimyasal izleme programı kullanmayı da düşünmelisiniz. İşlerinde tehlikeli maddelere maruz kalan çalışanların genellikle benzersiz tıbbi ihtiyaçları vardır.
Kimyasal maruziyet, birçok kimyasal maruziyetle ilişkili olası uzun vadeli etkiler nedeniyle özellikle zorlu bir sorun oluşturabilir.
Kimyasal İzleme Programları
taramaBirçok kimyasal izleme programı türü mevcuttur, bu nedenle şirketiniz için hangisinin en iyi olduğuna karar vermek için kendi yargınızı kullanmanız gerekir. Örneğin, sürekli biyolojik izleme programları çalışanların kan veya idrarının düzenli olarak test edilmesini içerir. Cilt testleri bazen, ön kolun iç kısmındaki bir cilt bölgesini test edilen maddenin az bir miktarına maruz bırakarak belirli kimyasal türlerini kontrol etmek için kullanılır.
Ayrıca, bir maddenin vücutta bulunup bulunmadığını ve hangi seviyede olduğunu gösteren kısa süreli tarama testleri de vardır. Bu testlerin tamamlanması, kullanılan test türüne bağlı olarak genellikle bir ila üç gün sürer.
Biyolojik İzlemeBiyolojik İzleme
Biyolojik izleme programları, maruziyet seviyelerinin doğrudan ölçüm veya hava örneklemesi gibi diğer yollarla belirlenemediği durumlarda özellikle yararlıdır. Ayrıca, mesleki bir ortamda kullanılan mühendislik kontrollerinin etkinliğini belirlemek için de kullanılabilirler.
İşverenler ayrıca, yüz parçası contası sızıntısının muhtemel olduğu koşullarda çalışırken solunum cihazı takan çalışanlar üzerinde periyodik olarak gerçekleştirilen rutin laboratuvar testleri de dahil olmak üzere fiziksel muayeneler gerçekleştirebilir. Bu ölçümlerin amacı, onaylı solunum cihazlarının düzgün bir şekilde oturmasını ve kullanıcıyı zararlı atmosferleri solumaktan kaynaklanan yaralanma veya hastalıklardan korumasını sağlamaktır.
Tüm biyolojik izleme ve diğer tıbbi testlerin sonuçları gizli tutulmalı ve yalnızca çalışanın amiri, doktoru ve endüstriyel hijyenisti gibi bilmesi gereken kişilerle paylaşılmalıdır.
Çalışanlar için gizli tıbbi testler sağlamanın yanı sıra, işverenler ayrıca tıbbi muayene de sağlamalıdır. Bir çalışanın iş performansı olası veya mevcut bir tıbbi rahatsızlıktan olumsuz etkilendiğinde. Bu, orak hücreli anemi özelliği veya hastalığı, diyabet, epilepsi, tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonları, astım, kurşun zehirlenmesi veya anemi sonucu ortaya çıkan herhangi bir sorunu ele almayı içerir.
Uyuşturucu Testi
Uyuşturucu Testiİşe alınması düşünülen çalışanların, uyuşturucu testi de içerebilen işe alım öncesi fiziksel muayeneden geçmeleri gerekir. Ancak, istihdam sırasında ek fiziksel muayene veya uyuşturucu testi gerektiren belirli koşullar ortaya çıkabilir.
Bunlar arasında işyerinden uzun süre uzak kalmanın ardından işe dönüş programı, fiziksel yeteneklerin sorun olduğu tıbbi-yasal sorunlar, beklenmeyen bir hastalık veya yaralanma, işte tehlikeli kimyasallara önemli miktarda maruz kalındığına dair bir rapor ve işyerinde madde bağımlılığı şüphesi yer alabilir.
İşe alımlarının bir koşulu olarak solunum cihazı takmaları gereken çalışanlar, solunum cihazı takmak da dahil olmak üzere işin temel işlevlerini fiziksel olarak yerine getirebilmelidir. Ayrıca, işyeri ortamındaki solunum tehlikeleri konusunda bilgi sahibi bir doktor tarafından fiziksel bir muayeneden geçirilmeli ve solunum cihazı takmaya uygun oldukları belirlenmelidir. Ek fiziksel muayene, solunum cihazı kullanımını gerektiren görevlere ilk atamadan önce yapılmalıdır.
İşverenler ayrıca çalışanların fiziksel muayenelerini ve uyuşturucu testlerini yapma konusunda takdir yetkisine sahiptir. Tehlikeli seviyelerde toksik maddelere maruz kalabilecek ve belirli koşullar karşılanırsa iş performansları bu maruziyetten olumsuz etkilenebilecek kişiler. Bunlar şunları içerir:
Mevcut işiyle ilgili olası sağlık sorunlarına dair şikayeti olan çalışanlar,
Solunum koruması kullanımını gerektiren, izin verilen maruz kalma sınırlarının üzerinde tehlikelere maruz kalan çalışanlar,
Bir bireyin iş performansının olası veya mevcut bir tıbbi rahatsızlık nedeniyle olumsuz etkilenmesi durumu.
İşverenin Bu Hizmeti Sağlaması İçin Gereksinimler
İşverenler, işverenin bu hizmeti sağlaması için gereken gerekliliklerin farkında olmalıdır. İşverenlerin, tehlikeli seviyelerde toksik maddelere maruz kalabilecek veya iş performansı tıbbi bir rahatsızlıktan olumsuz etkilenebilecek çalışanların fiziksel muayenelerini ve uyuşturucu testlerini yapmaları gerekir. Bu hizmete yalnızca belirli koşullar karşılandığında izin verilir.
Bu koşullar, mevcut işiyle ilgili olası sağlık sorunlarına dair şikayetleri olan bir çalışanı içerir. İzin verilen maruz kalma sınırlarının üzerinde maruziyeti olan bir çalışanı. Ve iş performansı olası veya mevcut bir tıbbi rahatsızlıktan olumsuz etkilenen bir çalışanı içerir.
İşyerinizde Mesleki Sağlık Taraması Yaptırmanın Faydaları
önem-çalışan-sağlık-tarama
İşyerinizde mesleki sağlık taraması yaptırmanın birçok faydası vardır. En büyük faydalarından biri, işten kaynaklanabilecek fiziksel ve zihinsel stres riskini azaltmasıdır . Ayrıca kanser gibi işyeri kazalarını ve hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Dahası, mesleki sağlık taramaları çalışan üretkenliğini artırabilir ve devamsızlık oranlarını azaltabilir. Mesleki sağlık taramalarının tek dezavantajı, işverenlerin bunları ödemek zorunda olmasıdır. Şirketin sağlık planında sunuluyorsa.
Mesleki sağlık taramalarının bana sağladığı birkaç fayda şunlardır:
Azaltılmış stres seviyeleri
İşyerlerinde güvenliğin artırılması
İşvereninize olan güveniniz artar
Kanser olma ihtimalinin daha düşük olması
Devamsızlık oranlarında azalma
İyileştirilmiş çalışan verimliliği
Mesleki Sağlık Taramasının Olumsuz Yönleri
Araştırmam, işverenin bunun için ödeme yapması gerekmediği sürece, mesleki sağlık taraması yaptırmanın gerçekten hiçbir olumsuz yanı olmadığını buldu. Öğrendiğim kadarıyla, mesleki sağlık taramaları birçok farklı sektörde oldukça faydalıdır. Örneğin, insanların zararlı kimyasalların bulunduğu tehlikeli ortamlarda çalışmadığından emin olurlar. Taramalar, çalışanların fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bir şekilde çalışabileceğinden emin olmanın bir yoludur.
Mesleki Sağlık Değerlendirmesi Sırasında Neler Beklemelisiniz?
Çeşitli işyeri ortamlarının ihtiyaçlarına uygun birçok mesleki sağlık değerlendirmesi türü mevcuttur. Bunlara zihinsel, fiziksel veya tıbbi değerlendirmeler dahil olabilir. Her değerlendirme türü, çalışanın genel sağlığı ve refahı hakkında bilgi toplamayı amaçlayacaktır. Çalışan, kişisel sorular sorması gerekebileceğinin farkında olmalıdır. Aile geçmişi ve sahip olabileceği kronik rahatsızlıklar gibi. Muayene ayrıca çalışanın ortamına bakmayı, örneğin çalışma alanındaki riskleri veya geceleri ne kadar uyuduklarını değerlendirmeyi de içerecektir .
Mesleki sağlık taraması, işverenlerin çalışanlarına sağlaması gereken önemli bir hizmettir. İşverenler, belirli koşullar şüpheliyse çalışanlardan fiziksel muayene ve uyuşturucu testleri yapmalarını isteyebilir. İşveren, çeşitli işyeri ortamları için bu hizmeti ve ayrıca zihinsel, fiziksel veya tıbbi değerlendirmeleri sunabilir. Bu mesleki sağlık taramaları, çalışanın genel sağlık ve refahını değerlendirmek için aile geçmişi ve kronik hastalıkla ilgili kişisel soruları dikkate alacaktır . Bu, her tür işletme için harika bir kaynaktır. 10 çalışanı olan küçük yeni kurulan şirketlerden yüzlerce çalışanı olan büyük şirketlere kadar.