YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNİN AMACI
İşyerlerinde yüksekte yapılan çalışmalarda sağlıklı güvenli bir ortam temin etmek, iş kazalarını en aza indirmek, çalışanları yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek. Bursa osgb firmaları olarak bu hizmeti vermekten gurur duyuyoruz.
Çalışma yapılan yer, gerek yer seviyesinin altında gerekse üstünde olsun, bir düşüşün gerçekleşmesi halinde yaralanma riski taşıyor ise, bu yerlerde yapılan çalışmalara “yüksekte çalışma” denir. Çalışma yapılacak yere ulaşmak ve çalışma yerinden başlangıç noktasına geri dönmek de yüksekte çalışma kapsamındadır.
OSHA tarafından yapılan istatistiklerden 3,4 metre üzerinde çalışırken düşen insanların %85’inin hayatını kaybettiği görülmektedir. Bursa osgb firmaları olarak ülkemizde yaşanan Ölümcül kazaların bir çoğunun yüksekten düşme sonucunda olduğundan dolayı bu eğitime çok önem veriyoruz.
Genel olarak ise yükseklik; adım atarak çıkamayacağımız yerler olarak tanımlanabilir. İnsanların boyları birbirinden farklı olsa da her insanın denge noktası ikinci bel omurudur. Yani ikinci bel omurunu geçen yerler yüksek olarak kabul edilir.
Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.
Yüksekte yapılan çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulur:
a) Yüksekte yapılması zorunlu olmayan montaj ve benzeri çalışmaların mümkün olduğunca öncelikle yerde yapılması sağlanır.
b) Yapılacak çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, bu planlama yapılırken yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verildiğinden emin olunması sağlanır.
c) Çalışanların, çalışma yerlerine güvenli bir şekilde ulaşmaları uygun araç ve ekipmanlarla sağlanır.
ç) Çalışma yerlerinde çalışanların güvenliği öncelikle, güvenli korkuluklar, düşmeyi önleyici platformlar, bariyerler, kapaklar, çalışma iskeleleri, güvenlik ağları veya hava yastıkları gibi toplu koruma tedbirleri ile sağlanır.
d) Toplu koruma tedbirlerinin düşme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı, uygulanmasının mümkün olmadığı, daha büyük tehlike doğurabileceği, geçici olarak kaldırılmasının gerektiği hallerde, yapılan işlerin özelliğine uygun bağlantı noktaları veya yaşam hatları oluşturularak tam e) Yapı işleri sırasında ve yapı işleri bitirilip yapı kullanıma geçtikten sonra yüksekte yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere oluşturulacak yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan bağlantı noktaları ve yapısal düzenlemeler, projenin hazırlık aşamasında belirlenerek sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik dosyasında yer alır.
f) Yüksekte güvenli çalışma donanımlarının, düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması sağlanır. Uygun olmayan donanımların kullanılması engellenir.
g) Bu alanlarda çalışanlara yüksekte çalışmayla ilgili tehlike ve riskler konusunda bilgilendirme yapılarak gerekli eğitim verilir.
ğ) Yüksekte yapılan çalışmalar işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişinin gözetim ve kontrolü altında gerçekleştirilir.
Bursa osgb firmaları olarak yaptığımız denetimlerde yukarıda belirtilen kurallara uyulması konusunda çok hassasız.
Eğer SÜPERMEN değilseniz düşerken kendinizi durduramazsınız ! Düşmeye başladığınızda vücudunuz ½ saniye içinde reaksiyon gösterir. Düşmeyi durdurucu ve düşmeyi önleyici teçhizatları doğru kullanırsanız yaralanmaktan hatta ölmekten kurtulabilirsinizÇalışanların çoğu düşme esnasında sağa sola tutunmak için yeteri kadar zamanları olacağına inanır.Bir insanın tepki zamanı 0,1 saniye civarındadır. Reaksiyon için de 0,1 saniye gecikme olabileceğini düşünürsek, 20 santimetre düşmüşsünüz demektir. Genellikle bu esnada dalgın olacağınızdan düşmenin farkına vardığınızda bir saniye civarında bir zaman geçmiş olması kuvvetle muhtemeldir.
Unutma önce düşmeye karşı önlem al.Kişisel Koruyucular, sen düştükten sonra seni korur.